Založ si blog

Erupcia korupcie

Slovo corruption v angličtine znamená skazenosť, úpadok, úmysel, úplatok atď. Čím menej času ostáva do volieb, tým častejšie sa na Slovensku skloňuje slovo korupcia.

Podľa posledného rebríčka Transparency International (Index vnímania korupcie) sa lepšie ako Slovensko umiestnili krajiny ako Kuba, Turecko, Namíbia a ďalších 65 zo 183 hodnotených štátov. Najčistejšou krajinou z hľadiska korupcie je Nový Zéland, po ňom nasleduje Dánsko a Fínsko. Naopak, najhoršie na tom sú Severná Kórea, Somálsko a Mjanmarsko. V rámci EÚ je Slovensko piatou najhoršou krajinou, za nami je Taliansko (69.), Rumunsko (75.), Grécko (80.) a Bulharsko (86.)

Organizácia ONE, ktorej spoluzakladateľom je Bono Vox, nedávno elektronick rozosielala výzvu na podporu petície za prijatie zákona EÚ o zverejnňovaní platieb. Ide o obrovské sumy, ktoré prijímajú vlády afrických (a iných) štátov od spoločností ťažiacich v ich krajine ropu, plyn a iné nerastné bohatstvo.

Vo výzve sa uvádza, že z peňazí, ktoré africké chudobné krajiny získavajú od veľkých nadnárodných spoločností za nerastné suroviny, sa len malá časť z nich dostane na služby v školstve, zdravotníctve, či na potraviny. Tieto financie sú používané na upevnenie moci zopár vyvolených, ktorí žijú v okázalom prepychu, zatiaľ čo zvyšok obyvateľstva žije v extrémnej chudobe. Práve zverejnením platieb by sa mala znížiť miera korupcie v týchto krajinách, aby sa financie dostali tam, kde ich je naviac treba.

Buďme radi, že nežijeme v Afrike. V súvislosti s názvom kauzy, ktorá vyhnala Slovákov do ulíc, sa môže zdať, že „siskári“ majú mimoriadne vyvinutý zmysel pre čierny humor. Lebo ako vieme, gorily žijú práve v Afrike. Či už ide o zámer, alebo náhodu, ako k tomu príde to nevinné zviera.

Aj keď bez kompasu. ..

28.02.2012

Ako vždy pred voľbami, aj teraz sa nám, občanom nekandidujúcim, prihovárajú občania kandidujúci. Občania kandidujúci do parlamentu sa pokúšajú osloviť občanov nekandidujúcich, každý podľa svojho straníckeho trička. Zaručujú istoty, väčšie dôchodky, reformu školstva, zdravotníctva, zodpovedné rozhodovanie, ochranu pred manipuláciou, ochranu ľudských práv, atď [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1979x
Priemerná čítanosť článkov: 990x

Autor blogu

Kategórie

Archív